Facebook Pixel

Прилики и разлики между онлайн и офлайн рекламата

Изграждане и оптимизиране на сайтове/Интересно/Прилики и разлики между онлайн и офлайн рекламата
Прилики и разлики между онлайн и офлайн рекламата

Колебаете се дали онлайн рекламата е подходяща за Вашия бизнес? В тази статия ние от ОптимизирайМе ще сравним онлайн и офлайн рекламата като представим техните предимства, недостатъци и особености.  

Каква е разликата между онлайн и офлайн реклама?

Между двата вида реклама има някой съществени различия. За да разберете по-добре особеностите им, ще Ви споделим някой от тях:

 • Използване на медии – електронните медии като уебсайтове, социални мрежи, електронна поща и Google са основните онлайн канали. Традиционните източници като телевизия, радио, вестници, списания и билбордове са средствата, които офлайн рекламите използват. 
 • Възможности за насочване на аудиторията – онлайн имате възможност да получите данни за потребителското поведение – локация, възраст, пол, интереси и други. Офлайн аудиторията е по-широка и достига до цялата аудитория на канала. 
 • Измерване на ефективността – онлайн можете да използвате различни метрики, чрез които да определите какви са резултатите – конверсии, кликове, ангажираност и други. Докато офлайн е трудно да определите и проследите как са реагирали потребителите и до колкото от тях сте достигнали. 
 • Разходи – при офлайн методите имате разходи за изработка и печат на рекламни материали – билбордове, банери и други или за видео и радио продукция на рекламата. Когато рекламирате онлайн, можете и сами да подготвите дизайните на рекламите си и по този начин да спестите пари. 
 • Време на излъчване – онлайн сами можете да изберете часовете, в които да рекламирате или можете да го правите постоянно, когато потребителите търсят дадено съдържание. В телевизията и радиото има ограничен часови диапазон и излъчването е само няколко секунди. Освен това, рекламата не може да бъде пускана по всяко време. 

Прилики и разлики между онлайн и офлайн рекламата

Какви са предимствата на онлайн рекламата

 • По-точно насочване на аудиторията – можете точно да определите коя е Вашата аудитория и да рекламирате само на нея. Това позволява да се постигне по-висока ефективност и по-добър резултат.
 • По-добра измеримост на ефективността – в зависимост къде рекламирате, имате достъп до различни метрики, по които да измерите резултатите. 
 • По-ниски разходи-  не изисква физически материали като печатни материали или видео продукции.

Какви са предимствата на офлайн рекламата? 

 • По-голям обхват – може да достигне голям брой хора наведнъж с телевизионни и радио реклама или билбордове.
 • По-добро запомняне – често се използват визуални и звукови ефекти, които оставят по-силно впечатление в ума на хората.
 • Лесна за разпространение- разпространява се лесно и в региони, където няма достъп до интернет или в места, където хората не го използват често.

Прилики и разлики между онлайн и офлайн рекламата

В крайна сметка, изборът на най-подходящия маркетингов канал зависи от много фактори, които включват Вашата целева аудитория, бюджета, какво ще рекламирате и целите на кампанията.

Не се колебайте да се свържете с екипа на ОптимизирайМе! Ние Ви предлагаме БЕЗПЛАТЕН одит на Вашия сайт и създаване на цялостна маркетингова стратегия, съобразена с нуждите на Вашия бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 3 =