Facebook Pixel

Какви измами можете да срещнете в социалните мрежи? – 2 част

Изграждане и оптимизиране на сайтове/Интересно/Какви измами можете да срещнете в социалните мрежи? – 2 част
Какви измами можете да срещнете в социалните мрежи? – 2 част

Няма значение кои социални мрежи използвате! Едно е сигурно – много хора не обръщат внимание на поверителността си и се подвеждат по фалшиви реклами и акаунти. 

Последните данни показват рекорден ръст на интернет измамите. Федералната комисия по търговията на САЩ споделя в своя доклад от 2021 година, че потребителите са изгубили общо 770 млн. долара. През 2022 година тази сума възлиза на малко повече от 900 млн. долара. В другите страници също се наблюдава сериозно увеличение на кибер-престъпността. 

През изминалата година средно 1 на 4 души е изгубил пари чрез онлайн измама.  Най-често измамите се случват във Facebook и Instagram, но в последните месеци хакерите са насочили вниманието си и към Twitter. Това е причината все повече потребители да се страхуват за безопасността на личните си данни. 

В предната част на статията Ви запознахме с един от най-популярните начини за измама във Facebook и Instagram. Днес ще продължим темата – ще Ви запознаем с останалите популярни методи на измама и ще Ви дадем ценни съвети как да се защитите. 

Какви измами можете да срещнете в социалните мрежи? – 2 част

Как могат да Ви измамят в социалните мрежи?

 • Статии със скандални заглавия, които съобщават шокиращи новини – обикновено варират от наскоро починали знаменитости до природни бедствия, войни и шокиращи събития, които не са потвърдени. В тях може да има видеоклип или линк, които след като натиснете качва на компютъра Ви зловреден софтуер. 
 • „Партньорски” скам – това са програми за стимулиране, при които компаниите плащат на друг сайт (например новинарски), за да привлече нови потребители към тях. Измамниците правят реклами, с които обещават подарък на всеки, който въведе имейла си. Те получават такса за всеки имейл, но след като натиснете „Submit” Вие така и не получавате обещания подарък. Вместо това входящата Ви кутия бива залята с всякакви спам имейли. 
 • Фалшиви приятели –хакерите ежедневно създават хиляди фалшиви профили всеки ден. Тяхната цел е една – да се представят в най-добрата светлина и да спечелят вниманието на потенциалната си жертва. Внимавайте измамниците са изключително сладкодумни и могат да Ви продадат всяка история като повлияят на чувствата Ви. Направят ли го веднъж, след това вариантите са много – обикновено искат помощ под формата на голяма сума пари. 
 • Фалшиви последователи – измамниците се опитват да атакуват и профилите на бизнесите, като им пишат фалшиви съобщения с молба за финансова помощ. Например могат да Ви помолят да дарите средства в кампания за събиране на средства за болно детенце и да Ви изпратят фишинг линк. Не се подвеждайте и не въвеждайте личните си данни! 
 • Кражба на идентичност – тази измама засяга милиони хора годишно в социалните мрежи. Кибер-престъпниците претърсват социалните медии за информация за Вас и нещата, които харесвате. Целта им е да разбият Вашата парола и да присвоят акаунта Ви, за да измамят Вашите приятели. Затова НИКОГА не публикувайте публично Вашето пълно име, дата на раждане, ЕГН, телефонен номер и подробна информация за живота си.
 • Фалшиви приложения и реклами – хакерите са особено подли. Те могат да Ви привлекат със закачливото заклинание: „Кой герой от Хари Потър сте?”, „Какъв цвят е Вашата личност?” и да Ви насочат към специално създадена от тях страница. По този начин, могат да Ви откраднат не само IP адреса, но и личните Ви данни.

Какви измами можете да срещнете в социалните мрежи? – 2 част

Как да се защитите в социалните мрежи? 

 • Използвайте уникална парола от комбинация от различни символи, числа, главни и малки букви.
 • Не използвайте еднакви пароли за всички сайтове.
 • Въведете своя телефонен номер във Facebook и Instagram и използвайте двуфакторното удостоверяване.
 • Не публикувайте публично лични данни.
 • Ограничете публикациите си да бъдат видими само за приятелите Ви.
 • Бъдете мнителни към непознати и не отговаряйте на съобщения от фалшиви профили.
 • Защитавайте поверителността си като премахнете всички, които не сте използвали от дълго време.
 • Инсталирайте си надеждна антивирусна програма.
 • Внимавайте, когато използвате обществен Wi-Fi. 

Това са само някои от нещата, които трябва да направите, за да защитите своята сигурност. Не забравяйте – екипът на ОптимизирайМе е винаги готов да Ви помогне и да отговори на въпросите Ви. Следете нашия блог, защото скоро ще Ви споделим още интересна информация за социалните мрежи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − 7 =

OPTIMIZIRAI ME - online marketing agency

Ние сме специализирани в сферата на маркетинга и информационните технологии. Разполагаме със сплотен екип от специалисти, които имат дългогодишен опит в създаването и оптимизирането на уеб сайтове, дизайн, маркетингови стратегии и рекламни кампании. Нашата цел е да Ви предложим цялостни решения за извеждане на бизнеса Ви на следващото ниво!