Facebook Pixel

Защо да защитите данните си срещу кибер атака?

Изграждане и оптимизиране на сайтове/Интересно/Защо да защитите данните си срещу кибер атака?
Защо да защитите данните си срещу кибер атака?

В днешно време технологиите са толкова напреднали, че Интернет и социалните мрежи са неразделна част от нашия живот. Използваме ги, не само да научаваме най-актуалните новини, а и да поддържаме връзка с нашето семейство, роднини и приятели. С напредъка на социалните мрежи и появата на изкуствения интелект,  още по-важно е да обръщаме внимание на киберсигурността.

С непрекъснато нарастващите заплахи за бизнеса, наличието на стабилно решение за сигурността на Вашите данни е абсолютно необходимо. Тук става въпрос не само за избора Ви на платформа за пощите на компанията Ви, а и за паролите, които използвате. 

Всички сме чували за фирми, които плащат огромни глоби или дори спират да работят, защото хакери са проникнали през техните системи и са изтеглили личните данни на техните клиенти. Истината е, че има твърде много заплахи, за да пренебрегвате рисковете! 

Спам имейли, фишинги и още много… – това може да Ви коства много или ВСИЧКО! В тази статия, ние от ОптимизирайМе, ще обърнем внимание на кибератаките, от каква сигурност се нуждаете и как да се защитите най-ефективно. 

Какво е кибератака?

Ще започнем от самото начало, като Ви обясним какво точно представляват кибератаките. Това е умишлено проникване във Вашите системи и/или мрежа. Обикновено хакерите използват злонамерен код, за да компрометират Вашия компютър, логистика и данни. Целта е да ги откраднат, копират или да ги задържат като заложници и да поискат от Вас голяма сума пари, за да си ги получите обратно. 

Киберпрестъпниците използват различни методи за стартиране на тези кибератаки включително различни софтуери, в които са сложили своя код, или фишинги, спам имейли и други. 

Предотвратяването им е от съществено значение за всеки бизнес и организация. 

типове нарушения

Кои са най-често срещаните типове нарушения в сигурността на данните?

 • Кражба на самоличност с цел измама или изнудване.
 • Злонамерен софтуер, фишинги, спам, шпионски софтуери, троянски коне и вируси. 
 • Кражба на хардуер – лаптопи и мобилни устройства.
 • Отказ от услуга и целенасочени атаки, замаскирани зад отказ от услуга.
 • Нарушаване на достъпа.
 • Хакване на паролата.
 • Проникване в системата.
 • Унищожаване на уебсайт.
 • Експортиране на частни и публични уеб браузъри.
 • Злоупотреба със съобщения и имейли.
 • Кражба на интелектуална собственост и неоторизиран достъп до поверителна информация. 

Защо трябва да се защитите? 

Киберсигурността вече не е просто технологично предизвикателство! Това е важно взаимоотношение между технологиите и човека. Защитата на работата и личния живот са толкова тясно свързани, че без едно от тях е немислимо да съществуваме. 

Изкуственият интелект предоставя на престъпниците неограничени възможности. Това означава, че сигурността не е единствената отговорност на ИТ отдела, а на всеки служител във Вашата компания. 

Едва ли ще Ви изненадаме, но киберпрестъпниците не се интересуват от демографията. ТЕ атакуват независимо от Вашата самоличност. Биха нападнали 10 годишно дете, играещо на компютърна игра у дома, или служител, който чете имейла си на работа. 

За тях няма значение кой сте. Целта е една – да спечелят от Вас! 

Интересен факт е, че след ковид пандемията над 70% от работещите хора в света преминаха към хоум офис. Това даде допълнителна възможност на престъпниците по-лесно да се доберат до данните на Вашите клиенти. 

Рискът се увеличава, когато служителите Ви работят през личните си компютри, които са със слаба или несъществуваща защита. Така в техните устройства се смесват лична и корпоративна информация. 

Затова нашият съвет е винаги да предоставяте на работниците си служебни устройства! През целия ден те превключват между различни приложения и използват различни достъпи, за да използват Вашите системи и мрежи. 

Откъде да започнете?

Обучете персонала си!

Един от най-често използваните начини, по които киберпрестъпниците получават достъп до Вашите данни, е чрез служителите Ви! Най-често това става чрез изпращане на измамни имейли, представящи се за някого във Вашата организация и искащи лични данни или предоставяне на достъп до определени файлове. 

Много често тези имейли изглеждат перфектни и са като напълно реални. Връзките често също изглеждат легитимни за нетренирано око и лесно всеки може да попадне в капана. 

Ето защо, информираността е много важна, за да предотвратите изтичане на данни. 

Един от най-ефективните начини да осигурите спокойствие на клиентите и на Вас е, като тренирате работниците си! Те трябва да са информирани за текущите начини за кибератака и да са наясно на какво трябва да обърнат специално внимание. 

Ако не са добре запознати, добра идея е винаги да проверяват:

 • Имейл адресите, от които са получени писмата. – Често, когато хората видят познат имейл не се заглеждат детайлно в него. Така пропускат да залежат много важни подробности. Например престъпниците имитират имейлите на банки и държавни институции, но има разлика в изписването. Често правописна грешка или добавяне на цифри и букви към имейла са първите признаци за спам или фишинг. 
 • Връзките и линковете преди да се щракне върху тях – ако линковете са вградени в текста НЕ трябва да се отварят. Ако са видими, можете да проверите внимателно изписването на сайта. При наличието на правописни грешки – не го отваряйте. Най-вероятно ще е измама, при която изпращача ще цели да напишете лични данни и поверителна информация.

Използвайте здравия си разум преди да изпратите чувствителна информация. Ако една заявка или имейл изглеждат странни, вероятно са такива. По-добре е да проведете телефонно обаждане с въпросното лице, преди да му предоставите исканите данни. 

Какво друго можете да направите?

защита

Поддържайте своя софтуер и системи актуални.

Често атаките се случват, защото Вашите системи не са актуализирани или използвате стари версии на програмите. Това е слабост, която престъпниците ще използват срещу Вас, за да получат достъп до Вашата мрежа. 

Веднъж влезли – често е твърде късно да се предприемат превантивни действия. За да се противодейства на това, Ви препоръчваме да инвестирате в система за управление и защита, която да поддържа Вашите системи устойчиви и актуални. 

Инсталирайте антивирусна и защитна стена.

Има толкова много начини да пробият сигурността Ви, че актуалната антивирусна е много важна за всеки служебен компютър или лаптоп! Това е един от най-простите и ефективни начини да се защитите от голяма част от атаките. 

Системата ще блокира повечето атаки, насочени към Вашата мрежа или система преди да успее да причини щети, които да навредят на бизнеса и клиентите Ви. 

Бекъп и архивиране на данните. 

В случай на кибератака трябва да имате резервно копие на Вашите данни, за да избегнете сериозни щети и прекъсвания на работния процес, като и финансови загуби. 

С това ще завършим тази статия. Надяваме се информацията да Ви е била от полза. Следете нашия блог, защото в следващата статия ще се фокусираме върху имейлите и какви трябва да са паролите Ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 4 =
OPTIMIZIRAI ME - online marketing agency

Ние сме специализирани в сферата на маркетинга и информационните технологии. Разполагаме със сплотен екип от специалисти, които имат дългогодишен опит в създаването и оптимизирането на уеб сайтове, дизайн, маркетингови стратегии и рекламни кампании. Нашата цел е да Ви предложим цялостни решения за извеждане на бизнеса Ви на следващото ниво!