Facebook Pixel

Професионално Vs аматьорски направен сайт - 1 част

Изграждане и оптимизиране на сайтове/Интересно/Професионално Vs аматьорски направен сайт – 1 част
Професионално Vs аматьорски направен сайт – 1 част

Съдържание:

  1.  Можете ли да се справите сами?
  2.  Какво могат да Ви предложат аматьорите?
  3.  На какво разчитат аматьорите?
  4.  Какво отличава професионалистите в бранша?
  5.  Как можете да разпознаете аматьорски направен сайт?
  6.  Грешно съчетаване на цветовете.
  7.  А Вие искате ли да впечатлите Вашите клиенти?

Имате бизнес, но все още се колебаете дали се нуждаете от онлайн представяне? Не можете да разберете защо конкурентите Ви правят големи инвестиции за сайтове? Намирате вложението им за неоснователно и мислите, че можете да постигнете същия резултат с помощта на Youtube?

Истината е, че в днешно време ВСИЧКИ са онлайн. Интернет е място, където всеки може да намери необходимата информация, продукт или услуга. Затова и онлайн пространството Ви дава възможност да достигнете до потребители от различна възраст и с разнообразни интереси.

Хората търсят не просто фирми, които имат сайт. Те се интересуват от неговата визия, достъпност и функционалност. Искат да се ориентират лесно в съдържанието, да открият нужната информация и с лекота да направят поръчка или да се свържат с Вас. Точно както съдят за книгата по корицата, така те си изграждат мнение за Вашия бизнес според уебсайта.

Един лошо проектиран и изграден сайт, в който съдържанието, снимките и видеата са объркани и подредени хаотично, прави асоциация с нискокачествени стоки и услуги. Затова е толкова важно да имате професионално направен уебсайт, изграден от професионалист със знания.

Да се справите сам, да се доверите на аматьор или на професионалист? В тази статия ние, от ОптимизирайМе, ще Ви запознаем с разликите между любителския и професионалния уеб дизайн.

Можете ли да се справите сами?

Както Вие сте се специализирали в своята сфера и сте запознати подробно с особеностите на Вашите продукти, така и уеб дизайнерите и програмистите са вещи в своята област. Може да Ви се струва, че с насоки от Интернет и YouTube бихте могли да направите представителен сайт и сами и Вашите потребители няма да забележат разликата.

Но повярвайте ни – има много очевидни разлики в сайтовете, изградени от професионалисти и любители, които дори Вашите клиенти биха забелязали с просто око.

Какво могат да Ви предложат аматьорите?

Каква е разликата между уебсайт, направен от аматьор без необходимите знания, и уебсайт, направен от професионален програмист? – 1 част

Когато говорим за аматьори в уеб дизайна и програмирането, имаме предвид любители и непрофесионалисти. Хора, които не са работили в маркетингова агенция и имат само теоретични знания, добити от курсове и обучения по интернет.

Една част от тях са практикували единствено заданията от курсовете и не са работили до момента по индивидуални проекти или в агенция. Други имат всички необходими знания, но им липсва опит и все още не са се развивали в тази област. Разбира се, съществуват и такива, които дават големи обещания, но цялата работа по сайта се извършва с помощта на видеа от Youtube и Интернет.

В социалните мрежи и онлайн пространството, можете да откриете хиляди фрийлансъри и аматьори – дизайнери и програмисти. Те с удоволствие ще създадат Вашия уебсайт на шокиращо ниски цени. Например – 250 лева със SEO оптимизация, 300, 4000… и много други. Те са в пъти по-ниски от маркетинговите агенции, където срещу инвестицията си получавате цял ЕКИП от професионалисти, които ще работят за Вас.

Какво получавате от работата си с аматьор? Непрофесионално направен сайт с много пропуски, НО за малко пари. Всички трябва да са щастливи, нали?

Не бързайте да се радвате! Погледнете внимателно продукта, който сте получили. Вгледайте се в детайлите и сами ще откриете, че Вашият евтин сайт ще Ви излезе много скъпо. Въпреки че първоначално сте спестили пари, това идва за сметка на Вашия бранд, целева аудитория, потенциални клиенти и продажби.

На какво разчитат аматьорите?

Аматьорите се надяват, че Вие не сте достатъчно запознат с особеностите и принципа на дизайн и изграждане на сайт, за да оцените коректно тяхната работа. Те приемат, че нямате технически познания и ще Ви удовлетвори горе-долу сравнително добре изглеждащ сайт.

Много собственици на бизнес се притесняват, че плащат за продукт, чиито основи не могат да видят. Но нека сравним изграждането на сайт с купуването на кола. Може да купите най-красивата кола с безупречна броня, чиято боя блести на слънцето. Но, когато се качите и завъртите ключа, нищо да не се случи, защото липсва двигателят и другите основни части.

С други думи – уебсайтът, направен от аматьор, може да изглежда съвършено през Вашите очи, но да му липсват основни функционалности и настройки, необходими за добрата работа.

Цялостното оформление на страниците е само един малък елемент от целия процес. Скоростта на зареждане, съдържанието, графиките, интерфейса, инструментите за навигация и възможностите потребителите да направят поръчка са други важни характеристики.

За разлика от аматьорите, професионалистите имат широки познания и опит, с които не само ще изградят сайта визуално, но и ще се погрижат за неговия админ панел, функционалности и оптимизация.

Какво отличава професионалистите в бранша?

Каква е разликата между уебсайт, направен от аматьор без необходимите знания, и уебсайт, направен от професионален програмист? – 1 част

Като маркетингова и рекламна агенция с дългогодишен опит ние, от ОптимизирайМе, се сблъскваме ежедневно с различни бизнеси и хора. Това, което отличава професионалистите като нас, от аматьорите е:

  • Портфолио – това може да бъде сайт или блог, който специално да презентира всички проекти и способности на програмиста и дизайнера. Има голяма разлика между сайт с множество завършени проекти и пдф файл с няколко учебни задания, свързани с изграждане на сайт за оценка.
  • Години опит – въпреки че това е очевидно, изпитваме необходимостта да го споменем. Тук, разбира се, можете да кажете: „Много хора лъжат!” и ще сте прави! Обикновено е много лесно да разберете кога някой лъже за своя опит и това е чрез неговото портфолио. Ако то не отговаря на обещанията, които Ви дават – най-вероятно става въпрос за аматьор, а не професионалист.
  • Кодовете – аматьорите работят с 2-3 готови темплейта, които използват за всичките си проекти, независимо от вида на бизнеса и нуждите му. Професионалните програмисти работят с няколко програмни езика. Техните кодове са чисти, целенасочени, добре оптимизирани и лесни за разбиране. При аматьорите всичко е хаотично и разбъркано. Професионалистите виждат голямата картина и знаят какво трябва да направят, докато начинаещите се вкопчват в подробностите и загубват посоката.

Това са само малка част от разликите. Но изводът е един – професионалистите ще Ви дадат точно това, от което се нуждаете, докато любителите ще се опитат да Ви дадат това, което искате.

Как можете да разпознаете аматьорски направен сайт?

Една от най-често срещаните грешки сред любителите е копиране на открит код и поставянето му в новия уебсайт. Много аматьори търсят отговорите на въпросите си в Google, Youtube или ChatGPD и след това слагат открития код в този, който се опитват да напишат.

Тази техника може да помогне на хората с познания да ускорят работния си процес, но не и на тези с пропуски в знанията. Така вместо да направите желаното, страницата може да се бъгне и да се получат проблеми като:

Каква е разликата между уебсайт, направен от аматьор без необходимите знания, и уебсайт, направен от професионален програмист? – 1 част

Други често допускани грешки са:

Каква е разликата между уебсайт, направен от аматьор без необходимите знания, и уебсайт, направен от професионален програмист? – 1 част

Липса на снимки

Когато потребител влезе в началната Ви страница, той иска бързо и лесно да се ориентира и да се запознае с Вашите продукти и услуги. Често аматьорите използват готови елементи и пропускат да добавят снимки. Страница, която е чисто текстова, може да накара хората да скролнат набързо през страницата Ви и да излязат бързо от нея.

Каква е разликата между уебсайт, направен от аматьор без необходимите знания, и уебсайт, направен от професионален програмист? – 1 част

Разделянето на текста с изображения и видеоклипове ще заинтригува потребителите и ще им помогне да разберат по-добре какво сте написали в текста. Изображенията не само трябва да са с високо качество, но и да кореспондират с бранда и да разказват неговата история.

Грешно съчетаване на цветовете

Освен ако не сте далтонист, няма извинение за лошото съчетаване на цветове или претоварването с различни цветове.

Каква е разликата между уебсайт, направен от аматьор без необходимите знания, и уебсайт, направен от професионален програмист? – 1 част

Твърде много цветове могат да създадат чувство на объркване у потребителя и да го накарат да се отдалечи от Вашия бизнес.

Един професионален дизайнер не би използвал повече от 2-3 цвята на уебсайт. Те биха се водили по цветовата схема и да Ви препоръчат нюанси, които се допълват взаимно. Една от многото им компетенции е да познават психологията на цветовете и да могат да балансират различните тонове, така че дизайнът да се откроява, без да е прекалено силен.

Освен избора на подходящи цветове е важно и текстът върху тях да е лесно четим от потребителите.

Прекалено дълги, сбити, хаотични текстове без форматиране

Каква е разликата между уебсайт, направен от аматьор без необходимите знания, и уебсайт, направен от професионален програмист? – 1 част

Сигурен начин да разберете дали уебсайтът е проектиран от любител, е да видите зле форматираните текстове и претоварване на шрифта. Колкото повече шрифтове използвате, толкова по-разхвърлян и непоследователен става Вашият дизайн. Професионален уеб дизайнер би използвал 1 или максимум 2 шрифта на уебсайт.

А Вие искате ли да впечатлите Вашите клиенти?

Ние, от ОптимизирайМе, сме готови да Ви помогнем! Свържете се с нас на телефон: 0883 330216 и нашият управител – Георги Манов, ще Ви съдейства с удоволствие!

Следете и нашия блог, защото скоро ще продължим темата и ще Ви представим още разлики между професионален и аматьорски, направен сайт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + 10 =