Facebook Pixel

Какво ще бъде бъдещето? Как изкуственият интелект го променя?

Изграждане и оптимизиране на сайтове/Интересно/Какво ще бъде бъдещето? Как изкуственият интелект го променя?
Какво ще бъде бъдещето? Как изкуственият интелект го променя?

Изкуственият интелект – нашето бъдеще или най-големият враг на бизнеса? Все още е трудно да дадем точен отговор на този въпрос, но едно е ясно – промяната е факт и тя се изгражда ДНЕС пред очите ни. Автоматизацията, която AI предлага, вече е повлияла на много съдби и бизнеси по света –  от генерирани изображения, банери, текстове и кодове до самоуправляващи се превозни средства, Siri, Alexa и ChatGPT. 

Няма да преувеличено да  кажем, че изкуственият интелект ще ни управлява до няколко години. Обаче, все още се водят дебати дали развитието му е риск за обществото и доколко той трябва да се интегрира в нашето ежедневие.

С тази статия, ние от OptimiziraiMe ще започнем да Ви представяме предимствата, недостатъците, особеностите на AI. Ще Ви споделим какво казват експертите за тази технология и начините, по които тя ще повлияе на корпоративния сектор и онлайн маркетинга. 

Знаете ли, че…?

Иновациите в областта на изкуствения интелект се развиват със светкавично темпо и е трудно да се поддържат. Той вече е основният двигател на нововъзникващите технологии като обработка на данни, роботика, кодиране, генериране на информация с инструменти като ChatGPT, AI арт генератори. Очаква се тези инструменти да се ползват не само от обикновените хора, а и от професионалистите, за да оптимизират своя работен процес. 

Интересен факт е, че приблизително 44% от компаниите искат да направят сериозна инвестиция в AI и да го интегрират в своя бизнес. А от 9130 патента, които са получени от IMB през 2012 г., 2300 от тях са свързани с изкуствения интелект. 

Друга интересна статистиката е, че длъжността: „специалист по интегриране на AI” е най-търсената от големите компании от началото на 2023 години. Но въпреки че много от тях искат да навлязат в бъдещето, има и такива, които го забраняват. 

Полезен или вреден е AI?

Какво ще бъде бъдещето? Как изкуственият интелект го променя?

Например в началото на май Samsung забраниха използването на всички генеративни инструменти за изкуствен интелект след изтичане на чувствителна информация в мрежата. Това притесни и гиганта Amazon, който на свой ред също забрани ChatGPT и външни AI. Вместо това те насочиха служителите си към използването на вътрешна технология за изкуствен интелект. 

През това време, много учени, експерти, мотиватори и политически лидери изразиха притесненията си, че развитието на AI  е рисковано. Те смятат, че съществуването му ще промени изцяло нашия живот и това ще повлияе на препитанието на много хора. 

Това мнение бе взето присърце от Италия,  където ChatGPT и подобни чатове, работещи с изкуствен интелект бяха напълно забранени. Подобни намерения заявиха и други страни сред тях Испания, Франция и Германия. 

Друга тревожна новина е, че вече може да се усетят и негативите от изкуствения интелект. Така в Китай се появи нов проблем, след като новинарските сайтове бяха залети от фалшиви новини, генерирани изцяло от AI. В Австралия проблемът даже е по-сериозен, като в съда бе заведено и първото дело за клевета срещу изкуствения интелект. 

Поддръжници на ограничаването на AI апелират да се вземат по-сериозни мерки срещу използването му. Причините са, че използването му ще доведе до изтичане на лична, чувствителна и патентована информация.  Притесненията са не само от фирмите за изтичането на техните тайни, но и за крайния потребител, чиито данни могат да попаднат в мрежата чрез справки с АI.

Разбира се, за момента не можем да потвърдим, че това ще се случи. Компаниите, разработващи изкуствен интелект, не спират неговото развитие и работят ежедневно с екипите си за подобряването на неговата сигурност и надеждност.

Какво означава това за бъдещето? 

Много е трудно да дадем еднозначен отговор на този въпрос. Факт е, че изкуственият интелект може да подобри не само потребителското изживяване, а и да помогне за оптимизацията на много процеси в различни сфери. Но това не означава, че напълно ще се елиминира човешкия фактор. 

Причината е проста – инструменти като ChatGPT са езикови модели. Те отговорят на конкретни въпроси и дават предложения за решаването на различни проблеми, но не могат да преценят дали това е адекватното действие в случая. От друга страна, те могат да помогнат с автоматизиране на много процеси и по този начин да улеснят работещите. 

Изглежда вероятно AI да продължи да променя света. Но как точно и до къде ще стигне неговото развитие, предстои да разберем. Следете нашия блог, защото ние от ОптимизирайМе сме готови да Ви помогнем да приспособите бизнеса си към променящата се обстановка. 

Не чакайте промените да Ви притиснат в ъгъла. Бъдете проактивни и от първите, които ще изпреварят новото време и ще запазят развитието на бизнеса си

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + 11 =
OPTIMIZIRAI ME - online marketing agency

Ние сме специализирани в сферата на маркетинга и информационните технологии. Разполагаме със сплотен екип от специалисти, които имат дългогодишен опит в създаването и оптимизирането на уеб сайтове, дизайн, маркетингови стратегии и рекламни кампании. Нашата цел е да Ви предложим цялостни решения за извеждане на бизнеса Ви на следващото ниво!