Facebook Pixel

Какви измами можете да срещнете в социалните мрежи? – 1 част

Изграждане и оптимизиране на сайтове/Интересно/Какви измами можете да срещнете в социалните мрежи? – 1 част
Какви измами можете да срещнете в социалните мрежи? – 1 част

Социалните мрежи промениха нашия живот. Те ни дадоха възможност да комуникираме с близките и приятелите си, да изразяваме мнението си и винаги да сме запознати с актуалната информация. За съжаление, тяхната популярност привлече вниманието не само на измамниците, но и на хакерите. Много от тях използват работещи „фишинг” модели, с които измъкват от потребителите лични данни – имейли, номера на сметки, имена и пари. 

В тази статия ще разгледаме някои от най-популярните измами в социалните мрежи, насочени към потребителите и бизнесите. 

Фалшиви игри с награди.

Игрите с награди са популярна маркетинг стратегия, която много брандове и инфлуенсъри използват, за да спечелят по-голяма аудитория. Можете да ги откриете във всички социални мрежи – Facebook,  Instagram, Tik Tok, Youtube и дори Twitter.

Това е евтин начин публикацията Ви да получи повече преглеждания, харесвания, споделяне. В зависимост от условията на играта, можете да увеличите и трафика към уебсайта си. 

Измамниците отдавна са разбрали, че хората обичат да получават подаръци и безплатни неща. Нещо повече, потребителите често обичат да споделят постовете на игрите, в които участват, на стената си във Facebook или на стори в Instagram. 

Ако се вгледате в публикациите във Facebook, ще откриете много игри, които предлагат като подарък скъпи коли, самолетни билети или почивки до екзотични дестинации. Проблемът е, че в 99% от случайте тези подаръци НЕ са реални. Още по-лошото е, че са създадени от хакери или измамници, за да откраднат Вашите лични данни. 

Facebook също не помага в ограничаването на фалшивите игри. Колкото повече харесвания и споделяния получава конкретен пост, толкова по-вероятно е да достигне по-голяма аудитория. По този начин, самата платформа насърчава повече хора да кликнат и да я споделят. В крайна сметка, такива фалшиви игри се разпространяват със скоростта на горски пожар в мрежата, позволявайки на измамниците да достигнат до повече хора. 

Какви измами можете да срещнете в социалните мрежи? – 1 част

Как да разпознаете фалшивите игри във Facebook?

 • Обръщайте внимание на името на страницата. Често измамниците използват популярността на известни вериги като Lidl, Billa, Kaufland и други, за да Ви заблудят. Първата разлика е, че на фалшивата страница името е изписано грешно. Тази грешка е трудно да се забележи на пръв поглед, но е първия сигнал, че нещо не е наред. 

Втората разлика е, че големите марки и знаменитости имат синя отметка на профила си. Затова преди да участвате в игра на популярен бранд, проверете профила в търсачката на Facebook или Instagram.

 • Проверете кога е създадена страницата. Честа практика е измамниците да се възползват от актуална игра, която бранд е пуснал само преди няколко дни. За целта те правят напълно НОВА страница с име доближаващо се до това  на фирмата. Оформлението на фалшивата страница е почти идентично с истинската и за финал пускат същата игра. 

ВНИМАНИЕ: Ако страницата е НОВА и има малко или никакво съдържание, това е знак, че нещо не е наред. 

 • Броят на лайковете също може да Ви насочи към това дали е истинска или фалшива страница. Популярните брандове като Kaufland имат множество последователи. Ако страницата е имитатор и цели да Ви измами, обикновено има под 500 харесвания. 
 • Внимавайте за правописа и пунктуацията! Много от измамниците НЕ са българи и използват Google преводач, за да създат съдържанието на фалшивата страница. Затова, ако нещо Ви изглежда неграмотно написано, го подминете! Това със сигурност е дело на кибер-престъпници. 
 • Играта има прекалено много изисквания, включително да последвате линк и да попълните личните си данни! Никога не кликвайте на съмнително изглеждащи линкове и не попълвайте данните на дебитната или кредитната си карта! Реалните игри НИКОГА не изискват такава информация от Вас!
 •  Страницата НЕ обявява публично кой е победителят и Ви пише на лично съобщение, че сте спечелили голямата награда. И имат изисквания към Вас да последвате линк и да напишете личните си данни – обикновено информацията за дебитната карта!

Никой бранд няма да Ви поиска данните на дебитната карта! Сериозните фирми ВИНАГИ обявяват публично победителя и за получаването на наградата Ви изискват единствено данните, необходими на куриерската фирма! 

Как да разпознаете фалшивите игри във Instagram?

 • Акаунтът е на известна марка, но не е потвърден.
 • Акаунтът е току що създаден и първият им пост е с играта. 
 • Акаунтът няма никаква информация в профила, няма последователи или скорошна активност. 
 • Внезапният скок в активността след месеци застой, може да е знак, че акаунтът е хакнат и се използва вече от измамници. 
 • Постовете са пълни с правописни грешки.
 • Използват се откраднати снимки от други профили или имат воден знак на други сайтове. 
 • Наградата е прекалено скъпа или голяма, за да е реална. Например луксозна кола, бижу с диамант и други.
 • Постът с играта има сложени неподходящи хаштагове.
 • Коментарите са написани предимно от фалшиви профили без снимки и ботове.

Помнете – винаги проверявайте внимателно игрите, в които участвате. С този съвет ще завършим тази част на статията. Следете нашия блог, защото скоро ще продължим темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + 18 =
OPTIMIZIRAI ME - online marketing agency

Ние сме специализирани в сферата на маркетинга и информационните технологии. Разполагаме със сплотен екип от специалисти, които имат дългогодишен опит в създаването и оптимизирането на уеб сайтове, дизайн, маркетингови стратегии и рекламни кампании. Нашата цел е да Ви предложим цялостни решения за извеждане на бизнеса Ви на следващото ниво!